Yeni Üyelerimize Özel
%10 İndirim Kodunuz
<
%10 İNDİRİM
<
%10 İNDİRİM

Ayak Mantarı Nasıl Bulaşır?

Ayak Mantarı Nasıl Bulaşır?

Ayak Mantarı Nasıl Bulaşır?

 

Ayak mantarı tedavi edilmezse ayağın diğer bölgelerine de bulaşan ciddi bir hastalıktır. Ayağınızın çatlayıp derinizde derin ve sancılı yaralar, yarıklar oluşmasına neden olur ve ayak kokusu sebeplerindendir. Tedavi edilmediği sürece iyileşmez mutlaka bir doktor tavsiyesi alınmalı ve tedavi planına bağlı kalınmalıdır. Peki ayak mantarı nasıl bulaşır ?

Ayak mantarı probleminin en yaygın bulaşma yolu, ayak mantarı olan birinin giydiği ayakkabıyı giymektir. Ayakkabılar hava almaya elverişsiz şekilde üretilmiştir ve ayakların terlemesi ayakkabı içerisinde işten değildir. Sıcak ve nemli ortamlar ise mantarın en sevdiği ortamlardır. Bu nedenle ayak mantarı sahibi birinin ayakkabıları kesinlikle giyilmemelidir. Terlik ve kıyafetler de buna dahil edilebilir fakat kıyafet bir nebze daha az tehlikelidir. Ayak mantarına sahip birinin kullandığı çorap, havlu ve benzeri ürünleri kullanmak da ayak mantarının bulaşma yollarından biridir. Çorapları yıkanmış olsa dahi kullanılmamalıdır. Özellikle havlu kurulanma sonrası nemli bir yapıdadır ve mantarın üremesine imkan tanır. Bu mantara sahip birinin duşunu ve lifini kullanmak dahi ayak mantarı  bulaşmasında rol oynayabilir. Hayvanlar da ayak mantarını taşıyarak insanlara bulaştırabilirler. Bu hususta çok dikkatli olunmalı ve hayvanlar sevildikten sonra mutlaka eller yıkanmalıdır.

Çok terleyen ve yağlı deriye sahip olan insanlar ayak mantarı hastalığına yakalanma açısından risk grubundadırlar. Çünkü nem ve yağ ayak mantarının üremesi için uygun ortam yaratır.

Ayak mantarı hastalığına yakalanılması halinde mutlaka bir doktora başvurulmalıdır ve tedavi olunmalıdır. Ayak mantarı bulaşmaması için yukarıdaki unsurlara mutlaka dikkat edilmelidir. Ayaklar her gün mutlaka yıkanmalı ve ayaklar yıkandıktan sonra ayağın her yeri, özellikle parmaklar ve parmak araları iyice kurutulmalıdır. Duş ve banyo yaptıktan sonra da aynı işlemin mutlaka yapılması gerekir. Çoraplar günlük olarak değiştirilmelidir. Tercihen pamuk ve teri emen çoraplar kullanılmalı fakat ıslanması halinde hemen değiştirilmelidir. Koruma yöntemi olarak gümüş çorap da kullanılabilir hatta pamuk çoraplardan daha etkili koruma sağlar. Yaz mevsiminde sandalet kullanılması da iyi bir yöntem olabilir ve ya ayakkabı giyilmesi halinde antifungal yani mantara karşı koruyucu krem sürülebilir ya da aynı etkiye sahip pudralar edinip ayağa ve ayakkabıya serpiştirilebilir.

Etiketler: Ayak Mantarı Nasıl Bulaşır?
Şubat 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR