Yeni Üyelerimize Özel
%10 İndirim Kodunuz
<
%10 İNDİRİM
<
%10 İNDİRİM

Ayak kokusunun oluşma nedenleri ve ayak kokusu giderme yöntemleri

Ayak kokusunun oluşma nedenleri ve ayak kokusu giderme yöntemleri

Ayak Kokusunun Oluşma Nedenleri

Ayaklar, tüm vücudu taşıyan ve ayakta kalmasını sağlayan bir organdır. Gün içerisinde aktif olarak yürüyüş yapan ya da ayakta duran biriyseniz ayak kokusu sorunu ile karşılaşmanız oldukça doğal bir durum. Ancak bu kokunun ayakta yer etmesiyle birlikte gündelik yaşantınızda oldukça büyük sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle misafirliğe gittiğiniz zaman ya da çat kapı gelişen bir durumda ayakkabılarınızı çıkartmak istemezsiniz. Halbuki ayaklarınız gün içerisinde sürekli ayakkabı içerisinde durmasından ve sıcak havalarda terleme yapmasından dolayı kötü bir koku oluşturmaktadır. Ayak kokusu problemini geçirmek için pudra, ayak spreyi veya koku giderici gibi geçici yöntemler kullanmak yerine sorunun nedenini bilmeli ve kökten çözmenin yolunu aramalısınız. Ayak kokusunun bir çok nedeni vardır bu nedenlerin bir kaçına göz atalım.

Ayakkabılar ayaklarımızı istenmeyen durumlara karşı korumak için üretilmiş, günlük hayatta dışarıya çıkarken kullanılan giyim eşyalarıdır. Ancak her ne kadar her tarafı kapalı bir yapı şeklinde üretilmiş olsa dahi bir ayakkabının hava alması ayaklarınız için oldukça önemlidir. Hava almayan bir ayakkabı içerisinde ayağınız terleme yapar. Normalde kokusuz olan ter, bakteriler için oldukça elverişli bir üreme habitatı sunar. Bu sayede bakteriler ayaklarınızda çoğalır ve ayak kokusu oluşturur.  Bu yüzden ayakkabı seçimlerinizde mutlaka ayakkabının hava alıp almadığını sorunuz. Ayak kokusu problemini gidermek için pudra, ayak spreyi veya koku giderici gibi geçici yöntemler kullanmak yerine sorunun nedenini bilmeli ve kökten çözmenin yolunu aramalısınız.

Sürekli olarak terleyen bir ayak yapısı da devamlı olarak ayak kokusu problemi çekmenizi sağlayacaktır. Sürekli olarak terleyen bir ayak, içerisinde bulundurmuş olduğu amonyak etkisi sayesinde gün içerisinde etraftan bulaşan mikroplar sayesinde bakteri üretimi başlatacaktır. Çok kısa sürede oldukça fazla üreyen bakteriler hem ayağınızda mantar oluşumu hem de ayak kokusu başlatacaktır. Bu durumda toplum içerisinde ayak kokusu problemi yaşamanız sizi oldukça zor durumlara sokabilir. Ayrıca kıllı bir ayak yapısına sahipseniz ayaklarınız daha fazla kokma olasılığına sahiptir. Bakterilerin üremesi için daha geniş alan sağladıkları gibi kıllar yüzünden ayağınız daha az nefes alabiliyordur.

Ayağınızda oluşan mantarlar ise ter kokusundan sonra ikinci olarak ayak kokusu başlatan unsur olarak görülmektedir. Ayak mantarları, ayağınıza zarar verebilir ve buna ek olarak çok keskin bir ayak kokusu oluşturabilmektedir. Ayaklarınıza mantar bulaşmasını engellemek için dikkat etmeniz gereken tek nokta farklı kişilerin kullanmış olduğu çorap ya da ayakkabıları yıkanmış olsalar dahi kullanmamaktadır. Mantar bulaşıcı bir hastalıktır. Kalıntılar halinde bulaşma etkisi gösterir, farklı bir kişinin çorabını kullanmanız durumunda ayağınıza mantar kalıntıları bulaşabilir ve yoğun terlemeyle birlikte bu koku oluşturur. Bu durumlarda ayağınız bol su ve sabun ile yıkamanız tavsiye edilir.

Normalden daha fazla terlemenize neden olacak ilaç türlerinden birini kullanıyorsanız, bu ilaçlar ayak kokusuna zemin hazırlıyor olabilir. İnsülin, ağızdan alınan diyabet ilaçları, bulantı ilaçları ve aspirin, terlemeyi arttırabilen ilaçlardır.

Ergenlik gibi hormonal değişimlerin olduğu dönemlerde birden bire ayak kokusu problemiyle karşılaşabilirsiniz. Bunun nedeni vücudunuzdaki hormon seviyelerinde yaşanan değişmelerdir. Ayrıca ucuz ve sahte deriden yapılan ayakkabılarda sıklıkla görülür. Bu tür ayakkabılar ayak sağlığınızı da olumsuz etkilemektedir.

Ayak kokusu nasıl giderilir, yöntemleri nelerdir?

Ayak kokusu gün içerisinde ayakların kullanmış olduğumuz ayakkabılar içerisinde terlemesiyle ortaya çıkmaktadır. Ter, doğal koşullar içerisinde kokusuz bir sıvıdır. Ancak terleme durumu ayakta bakteri üretimine yol açmaktadır ve bu bakteriler çok yoğun ayak kokusu sorunları oluşturmaktadır. Ayak kokusu gidermek için ayağınızda ter yoluyla üreyen bakterileri ortadan kaldırmanız gerekmektedir.

Ayak kokusu ortadan kaldırmak için ilk olarak önem verilmesi gereken etkenler ayakkabılar ve çoraplardır. Ayaklarınız çok fazla kokan bir yapıya sahip ise hava alan ayakkabıları tercih etmeniz bu konuda girişeceğiniz ilk adımlardan biri olmalıdır. Hava almayan bir ayakkabı ayağınızın çabuk terlemesine ve havasız kalmasıyla yoğun bakteri üretimine yol açacaktır. Naylon çorap kullanıyorsanız ayak kokusu riski fazladır. Ayrıca naylon çorap kullanmak ayak sağlığınızı da olumsuz etkilemektedir.

Çorap konusunda ise bu durum için biçilmiş kaftan olan gümüş çorap kullanımı sizi büyük bir dertten kurtaracaktır. Gümüş çorap, saf gümüş ipliğinden yapılır ve bu sayede ayaklarınızda bakteri üretimine karşı yüzde yüze karşı bir savunma mekanizması oluşturur.

 

  Ayak Kokusunun Nedenleri ve Çözümleri?

Ayak kokusuna iyi gelen doğal yöntemler de bulunmaktadır. Bunları kendi evinizde uygulayarak uzun süreli kullanımlarda büyük etkisini görebilirsiniz.

Karbonat:
Karbonat ayağınızda oluşan terin pH değerini düşürebilecek yapıya sahiptir. Bu sayede ayağınızda oluşan bakterileri yok ederek koku oluşumunu engelleyecektir. Her akşam eve geldiğinizde leğene sıcak su ve iki tatlı kaşığı karbonat koyun. Ayağınızı yapmış olduğunuz karışımın içerisine koyarak yarım saat boyunca bekletin. Bunu bir ay boyunca tekrarlamaya özen gösterin ardından ayak kokunuzun tamamı ile bastırılmış olduğunu fark edeceksiniz.

Sirke:
Sirke özellikle baskın kokuları yok etmek için kullanılan bir maddedir. Ayaklarınız koktuğu zamanlarda büyük bir leğen içerisine sıcak su boşaltın. Ardından üç su bardağı sirke ilave edin. Yapmış olduğunuz sirkeli su içerisinde ayaklarınızı 20 dakika ile 30 dakika arasında bekletin. Sirke, ayak kokusunu giderecek ve ayağınızdaki bakterileri tamamıyla yok edecektir. Ayağınızda oluşan sirke kokusunu temizlemek için sabunla yıkayıp bol su ile durulayabilirsiniz.

Son olarak ayak kokuları için özel olarak üretilmiş deodorantları kullanabilirsiniz. Bu deodorantları kozmetik ürünler satan mağazalarda ya da ortopedik ürünler satan mağazalarda kolayca bulabilirsiniz. Her gün çorap giymeden önce ayağınıza sıkacağınız bu deodorantlar, ayak kokusunu önlemenize yardımcı olacaktır.

 

Ayak kokusu problemini geçirebilmek için diğer öneriler

 

• Ayak kokusundan kurtulmak için temizliğe önem vermemiz gerekiyor. Günde en az bir kere ayaklarınızı yıkamanızı öneririz. Bol bol yıkanan ayaklarda terleme oluşmaz bu sebepten dolayı bakterilerin üreme alanlarını kapatmış oluruz.
• Evlerimizde içtiğimiz çayların çöpünü ve arta kalan suyunu atmadan önce bir leğene koyup günde 10 15 dk televizyon veya bilgisayar oynarken bekletirseniz zorlanmadan ayak kokusu probleminden kurtulabilirsiniz.
• Ada çayını rendelenmiş havuç ile kaynatarak ayaklarınızı bu suyun içerisinde bekletebilirsiniz. Bu işlemi belirli bir süreç yaptıktan sonra koku oluşumu duracaktır.
• Kına ile sirkeyi su ile kaynatılıp günde 10-15 dk bu suda bekleterek ayak kokusu probleminden kurtulabilirsiniz.

 

 

Etiketler: ayak kokusu
Şubat 15, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR